7.10.12

La medissada I


12. Forcats i primers medissos.

Un cop col•locada la nova quilla caldrà anar substituint els forcats i els medisso, començant pels més deteriorats, per uns de nous.

Per tal tenir un referent clar a l’hora de fixar-los sobre la quilla es situa un fil tensat entre els centres de la part superiors de les dues rodes. Aquest fil tens i la pròpia quilla definiran el pla de crugia de la barca que, d’ara endavant, serà pres com a referent vertical i longitudinal per a la col•locació de la resta de peces. El referent horitzontal ens el podrà donar la línia definida per a pròpia quilla i un nivell d’aigua.

Els medissos i forcats són fets d’alzina torta, de manera que la veta de la fusta segueixi el màxim possible la forma de la peça. Els forcats tenen forma de ve baixa molt tancada i, sent impossible trobar alzina amb les qualitats adequades per treure’n aquestes peces, s’ha optat per fer-los unint dues peces amb una juntura de mitja mossa encolada i empernada.


La majoria dels medissos s’han trencat en treure’ls, això si ja no estaven trencats i molt deteriorats prèviament. Per extreure les formes dels medissos s’han fet plantilles de fullola de una de les seves cates i amb l’ajuda de la centenella s’han extret els seus escantillons –angle que forma el pla definit pel medís amb el folre de la barca- amb que ajusten al a uns intervals aproximats de deu centímetres. Un cop s’ha disposat de totes les mides necessàries es procedeix a fer el plano del medís en paper vegetal. Les plantilles de fullola seran molt útils per buscar la fusta que per la forma de la seva beta s’ajusti millor a la curvatura de cada peça. L’angle extret amb la centenella es dibuixa sobre un llistó de fusta que te el mateix gruix que els medissos i en ella es pot amidar directament la pèrdua que ha de tenir una cara del medís respecte l’altre.



Per fer cada peça s’ha treballat amb la serra de cinta i la regruixadora aplanadora per extreure’n la forma bàsica i, posteriorment, amb el ribot, la raspa i la fregadora de banda s’ha donat l’acabat de la cara que estarà en contacte amb el folre.
Els medissos es fixen a la quilla amb perns passants la cabota i femella dels quals queda amagada dins la fusta, estopada i espitjada amb un tap d'alzina encolat. Com ja s'ha, dit totes les cares ocultes es pinten amb pintura bituminosa Liquaflex.


4 comentaris:

Lluís ha dit...

Quina feina tan ben feta Cesc.
Jo estaria molt orgullós de aquest llaut.
Vaig prenen notes.
Lluís

Anònim ha dit...

Una feina molt ben feta, si senyor.

Estem iniciant la reparació d'un petit gussi i el blog ens serveix per anar veient el procés de restauració i per anar entrant en aquest inacabable món.

Moltes felicitats i gràcies.

Oleguer (Pineda de Mar)

Anonymous ha dit...

Thanks to God and also to Dr. Padman, the great herbal man that cured me from HERPES. I contacted the virus from my partner three years ago, i almost spent all i had because i was restless and i need to get rid of the virus and i did not rest until i saw people testimony about his web site https://padmanspell.com recommendation online for how he has being curing HERPES with his herbs and i emailed him and tell him my problem and he prepare my cure and send it to me and gave me instructions on how to use the herbs and behold after i finish drinking it i went to the hospital for checkup and the result was negative and the virus was completely gone from my body. You can contact Dr.Padman to get your herbs too and cure yourself from these virus. His Email: padmanlovespell@yahoo.com. com Dr.Padman has cure so many different type of diseases with his herbs such as HERPES, HIV/AIDS. CANCER of all kinds, HSV 1&2, DIABETES and so many more. I want to thank God for using Dr.Padman to cure me from herpes. Dr.Padman is truly gifted by God.

Unknown ha dit...

Hello views join me to appreciate Dr. Alabi for the great work he did for me, that have be my happiest day in my life this true life story you should pickup a point. I have been diagnose of herpes virus for eight [8] years,I’ve lost all hope and that there is no cure and I have been taken medicine to sustain myself till I got to know about Dr.Alabi through a friend who he cured of herpes. I contacted him and he sent me his herbal medicine which I took as he directed me to do for 21 days and after taking his herbs, I went to the hospital and I was confirmed herpes Negative after years of pains and suffering , it is indeed a miracle, Dr. Alabi is a great man, I have heard so much about how he has help lot of people, if you have any issue you can contact him for help.via email him on.(Dr.Alabiherbalhome@yahoo.com) you can as well call his mobile number or add him on whatsapp +1{810}4982897