14.10.12

La Medissada II

13. Medissos i estameneres.

Donat que la part superior de les estameneres queda entre la cinta i el contubal i, a més, sobre aquesta darrera peça s’assenten la coberta del senó, els bancs, la coberta de proa, etc..., cal desmuntar bona part de la barca per tal de poder muntar en condicions la resta de la medissada i les estameneres.


Abans de procedir a treure totes les estructures que s’assenten sobre el contubal, cal amidar, marcar i fer-ne fotos per tal de tenir constància de la seva posició i de les formes originals del llagut. Així mateix cal mantenir, en la mesura del possible, les fustes del folre en la seva posició original, ja que són elles les que defineixen les línies d’aigua de la barca. Això s’aconseguirà singlant el casc per diferents punts amb l’ajuda de cordes, falques i serjants.Per extreure les estameneres velles es forada al voltant dels claus que les fixen les fustes del folre amb una corona dentada, de manera que es treu la quaderna amb els claus en ella fixats. A mida que es van substituint les velles per les noves estameneres, es fermen en elles -de forma provisional, amb brides de niló- les fustes del folre que encara ajuden a mantenir la forma del casc.
Es procedeix a substituir tots els medissos i estameneres del llagut. El medis i les dues estameneres d’una mateixa quaderna se solapen un més d’un pam per tal de donar rigidesa a l’estructura. Les cares ocultes de les parts solapades es pinten amb la pintura bituminosa Liquaflex per prevenir-ne en la mesura del possible la seva podridura. Les tres peces s’uneixen per mitjà de visos d’acer inoxidable A4 de cinc mm de diàmetre.

Les estameneres properes a la quaderna mestra tenen una curvatura molt pronunciada, semblant per la seva forma a la d’un quadrant de circumferència. No m’ha esta possible trobar fusta amb una curvatura de veta que s’assembli, ni de lluny, a la requerida per confeccionar aquestes peces. Encara que la solució s’allunyi dels mètodes i materials propis de la construcció més tradicional, he procedit a laminar roure per tal d’obtenir un material de on poder treure les esmentades peces. Cada tira de roure a encolar te 5 mm de gruix i 5cm d’amplada. Per encolar el roure s’ha utilitzat resina epoxi amb una càrrega de silica col•loïdal. Per laminar les peces de roure s’ha construït, un motlle on assentar el plec de làmines . Per donar la forma al paquet de làmines encolades es procedeix a corbar-les, poc a poc, amb serjants. La operació és delicada ja que la viscositat de la cola facilita que les làmines de roure llisquin unes sobre les altres fent difícil mantenir-les en posició.


Motlles i sarjans per al laminat de peces en roure.

Peces de roure laminat de les quals sortiran les estameneres de les quadernes centrals.Les quadernes centrals es van ensamblar abans del seu muntatge a la barca.3 comentaris:

Anònim ha dit...

Cesc ,has fet un treball fantàstic i ara compartint amb tots ,els problemes i les solucions que hi dons; només puc que felicitar-te.
El mariner de fortuna.

Anonymous ha dit...

Thanks to God and also to Dr. Padman, the great herbal man that cured me from HERPES. I contacted the virus from my partner three years ago, i almost spent all i had because i was restless and i need to get rid of the virus and i did not rest until i saw people testimony about his web site https://padmanspell.com recommendation online for how he has being curing HERPES with his herbs and i emailed him and tell him my problem and he prepare my cure and send it to me and gave me instructions on how to use the herbs and behold after i finish drinking it i went to the hospital for checkup and the result was negative and the virus was completely gone from my body. You can contact Dr.Padman to get your herbs too and cure yourself from these virus. His Email: padmanlovespell@yahoo.com. com Dr.Padman has cure so many different type of diseases with his herbs such as HERPES, HIV/AIDS. CANCER of all kinds, HSV 1&2, DIABETES and so many more. I want to thank God for using Dr.Padman to cure me from herpes. Dr.Padman is truly gifted by God.

Unknown ha dit...

Hello views join me to appreciate Dr. Alabi for the great work he did for me, that have be my happiest day in my life this true life story you should pickup a point. I have been diagnose of herpes virus for eight [8] years,I’ve lost all hope and that there is no cure and I have been taken medicine to sustain myself till I got to know about Dr.Alabi through a friend who he cured of herpes. I contacted him and he sent me his herbal medicine which I took as he directed me to do for 21 days and after taking his herbs, I went to the hospital and I was confirmed herpes Negative after years of pains and suffering , it is indeed a miracle, Dr. Alabi is a great man, I have heard so much about how he has help lot of people, if you have any issue you can contact him for help.via email him on.(Dr.Alabiherbalhome@yahoo.com) you can as well call his mobile number or add him on whatsapp +1{810}4982897