24.4.11

La quilla i les rodes III.

10. La gresa o alefrís de les rodes, contrarrodes i quilla.

Gressa d'inclinació variable al llarg de la contraroda de proa.

Abans d’empernar les diferents peces que constitueixen la carcanada de la barca cal fer la gresa o alefrís, és a dir, la mossa angular o escotadura que corre pels costats i al llarg de la quilla, rodes i codast per assentar-hi les testes de les taules del folre. També cal fer una mossa al llarg de les contrarodes per tal que les taules del folre s’hi assentin correctament. La inclinació de l’escantilló -Planejada o serrada que es fa al cantell d'una peça de fusta perquè ajusti exactament damunt una altra- respecte les cares laterals de la quilla varia de forma contínua al llarg del codast i les rodes. 

Centenelles per amirar i traçar angles.

Per treure aquest angles variables cal prendre mesures amb una petita centenella –instrument compost de dos regles articulats de manera que es poden posar en angle més o menys obert, i que serveix per midar angles -. Val a dir que aquesta eina és imprescindible en moltes fases de la construcció d’una embarcació o també en l’extracció de les formes d’una d’existent.2 comentaris:

escenavegant ha dit...

Gressa, alferís, escantilló, mossa angular... Renoi quina lliçó de vocabulari nàutic. Felicitats!

Unknown ha dit...

Com diu el Jordi, és fantàstica tota aquesta nomenclatura pròpia de l'ofici de mestre d'aixa. Cada paraula deu tenir la seva etimologia i raó de ser. I n'hi ha que venen d'antic, com alefrís -alefriz en castellà-, que és d'origen àrab.

Aquesta és la riquesa de les llengües i sembla mantida com hi ha gent que no s'adona que darrera de cada llengua hi ha una cultura, i que quan una llengua desapareix és tota una cultura el que desapareix.

Bona feina, Cesc!